Attendsbloggen

I Attendsbloggen samlar vi artiklar och information om inkontinens, vad det innebär att ha ett urin- och/eller avföringsläckage, vad för hjälpmedel och inkontinensprodukter det finns för att underlätta i vardagen och hur Attends kan hjälpa dig att hitta produkter som passar just dig. Du kommer också kunna läsa om hur du kan träna upp dina bäckenbottenmuskler samt tips och råd om hur du tar kontakt med vården.

Förbered dig för julhögtiden med bra lösningar för urinläckage

Julen är här med glädje och traditioner. Upplever du inkontinens eller har anhöriga som har besvär kan känslan av oro för läckage infinna sig lite extra i dessa tider. Skönt är då att det finns bra lösningar som kan hjälpa dig att få en så glad och bekymmersfri jul som möjligt.   

Här finns lite tips och råd som kan vara till hjälp när du förbereder dig inför julen. Tipsen kan användas både av de som upplever läckage eller de som har familjemedlemmar eller nära som har besvär av inkontinens:   

Resan

Ofta innebär julledigheten att man reser en hel del för att besöka familj och vänner. Att resa när man har inkontinens kräver lite planering, och här är några tips på hur du kan underlätta resan så smidigt och bra som möjligt - vare sig du reser med bil, flyg eller andra alternativ. 

Resa med flyg

Beställ plats nära toaletten

När du beställer flygbiljett, försök att välja en plats vid mittgången och så nära en toalett som möjligt. Då slipper du klättra ut över någon annan som sitter på platserna bredvid, och du får lättare tillgång till toaletten. Detta kan ge trygghet och kanske också förhindra att en olycka sker innan du hinner fram i tid. 

Använd en produkt som ger maximalt skydd 

Då kan du slippa att byta produkt på en liten flygplanstoalett om resan är lång, eftersom produkten kommer att absorbera mer vätska. Vi rekommenderar att du till vardags annars använder produkter efter vårdens utredning för vad som passar just ditt behov.  Ha extra produkter i handbagaget

Det är alltid bra att ha ett par extra inkontinensprodukter med i handbagaget om oförutsedda byten behövs. Du kan förutom de extra produkterna ta med byte av underkläder, våtservetter och byte av vanliga kläder. Kom också ihåg att ta med inkontinensprodukter för några dagar om fallet skulle vara så att ditt incheckade bagage försvinner. 

Lämpliga kläder

Att bära tunna och elastiska byxor hjälper dig att snabbt och bekvämt komma till toaletten. Byte av produkt underlättas också betydligt.  

Resa med bil

Många reser med bil när de ska iväg och fira jul, antingen det är längre eller kortare sträckor. Det kan vara bra att tänka på följande för att få en så bekväm resa som möjligt utan oro för inkontinens: 

Tänk på vätskeintaget

Det är självklart att det är viktigt att dricka tillräckligt mycket vatten för en god hälsa. Däremot är det också viktigt att ha kontroll över hur mycket du dricker innan och när du börjar din resa. Drick vatten, men tänk på att inte dricka mer än du behöver. Drick då hellre små mängder lite då och då under dagen. 

Tänk på vad du äter och dricker

Det är flera olika mat och drycker som kan ha en negativ inverkning på inkontinens. Som exempel bör du undvika koffein, stark mat, choklad, citrusfukter, juice och mjölkprodukter. Genom att unvika detta före och under resan kan du göra resan mycket lättare.  

Planera in flera stopp

Lägg in flera planerade stopp i tidsplanen under resan så att du kan använda toalett vid behov. Före du reser, kan du hitta toaletter utmed resans väg och använda GPS. Oftast har bensinstationer och restauranger bra toalettmöjligheter som kan planeras in i resan. Efter att du har ätit bör du planera in att stanna var 20:e till 30:e min.  

Packa en lättillgänglig reseväska

Precis som att ta med bagage på flygplan, bör du packa en extra reseväska med inkontinensprodukter du kan ha i din bil. Saker som extra underkläder, våtservetter och byte av kläder är också bra att ha. 


Tips till julafton 

För att minimera oro och stress av inkontinensbesvär på självaste julafton, kan du göra följande: 

Tänk på vad du äter och dricker

Det är vanligt att äta det man känner för på julafton, men du kan göra det värre för dig själv genom att inte vara extra försiktig just denna dag. Som tidigare nämnt, bör du undvika koffein, alkohol, choklad, stark mat, mjölkprodukter och annan mat och dryck som inte är bra för din mage. Om du inte vill avstå helt, är det bra att i alla fall begränsa mängden. Testa att äta mat med mycket fibrer och dricka små mängder vätska under hela dagen istället för stora mängder på en gång.  

Använd rätt anpassade produkter

Ha en väska med viktiga produkter lättillgängliga. Möjligheten finns att under en sådanhär lång dag också använda inkontinensprodukter med en lite högre absorptionkapacitet som gör att du inte har samma behov av att byta allt lika ofta. Du vet aldrig när du kan få möjlighet till byte och då får du mer tid, utan oro för läckage, att spendera med nära och kära. 

Lägg upp en tidsplan

Lägg upp en tidsplan och schemalägg dina toalettbesök och håll dig till planen. Då är det lättare att komma ihåg när du senast var på toaletten och när det bör vara dags igen, innan det blir bråttom. Det spelar ingen roll om det är varje timme eller en gång i halvtimmen. Starta med toalettbesöken enligt ditt schema några dagar innan julfirandet. Då tränar du blåsan och minskar risken för att inte hinna till toaletten i tid.


Övernattning

Ska du övernatta hemifrån under julen, kan det vara bra att tänka på hur du skyddar sängen med hygienunderlägg. Då slipper du oroa dig för läckage under natten som kan förstöra sängen. Attends har engångs hygienunderlägg både för stol och säng i flera olika storlekar. Den allra största har vingar som kan vikas runt över madrassen. Denna produkt finns också som en smidig reseförpackning med ett mindre antal produkter i, lättare att transportera och ha med i resväskan.  


Ta med dig tillräckligt med produkter

Försök uppskatta så du har tillräckligt många produkter för hela julen. Produkterna förskrivs av din läkare och du har också möjlighet att köpa dem själv om behovet finns via Attends återförsäljare på www.attends.se 


Hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att förbereda dig till stundande julhögtid på bästa möjliga sätt. Vi önskar dig och dina nära en juletid med mycket kärlek, fina stunder och minskad oro för läckage. Du är inte ensam! 

GOD JUL! Inlägget har inga kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

d