Attendsbloggen

I Attendsbloggen samlar vi artiklar och information om inkontinens, vad det innebär att ha ett urin- och/eller avföringsläckage, vad för hjälpmedel och inkontinensprodukter det finns för att underlätta i vardagen och hur Attends kan hjälpa dig att hitta produkter som passar just dig. Du kommer också kunna läsa om hur du kan träna upp dina bäckenbottenmuskler samt tips och råd om hur du tar kontakt med vården.

Lätt, medel eller tung inkontinens?

Droppinkontinens, lätt urininkontinens, tung inkontinens... Det finns många ord för mängden läckage och vilken grad av inkontinens man har. Nedan kan du läsa om hur olika grader av inkontinens beskrivs och vilka produkter som skulle kunna passa för ditt behov.

Lätt urininkontinens och droppinkontinens

Aborptionsnivå 0-3. Lätt urininkontinens är typiskt för små mängder läckage. Hos kvinnor sker ofta läckaget vid ansträngning som när man hostar, skrattar eller vid träning. Många kvinnor får denna typ av lättinkontinens i samband med graviditet och efter förlossning samt vid övergångsålder. Män kan uppleva dessa små mängder läckage alternativt droppar efter urinering och detta har ofta ett samband med prostataproblematik.

Lätt urininkontinens kan vara att det droppar lite när som, eller en liten skvätt någon gång ibland. Då det bara är några droppar klarar du troligtvis dig med våra minsta produkter i absorptionsnivå 0 och 1. Upplever du det mer som mindre skvättar, kan du prova absorptionsnivåerna 2 och 3. Lätt urininkontinens behöver inte förekomma dagligen, du kan också uppleva det i perioder eller bara under en dag eller två i månaden. 

Se produkterna indelade i absorptionsnivå 0-10 i Attends nummersystem här.

Medel urininkontinens

Absorptionsnivå 4-5. Upplever du större läckage än droppar och skvättar lite mer än någon gång ibland? Upplever du att du ofta måste skynda dig till toaletten och att du ofta inte hinner fram i tid? De täta toalettbesöken och mängden läckage tyder på att din inkontinens kan räknas som medel inkontinens. Då krävs produkter med större absorptionskapacitet än för lätt inkontinens. De produkter vi rekommenderar för medel urininkontinens är de i nivå 4 och 5.

Önskar du prova några av produkterna utan kostnad så gör du det smidigt genom att besöka produkten du är intresserad av här på hemsidan. 

Tung urin -och/eller avföringsinkontinens

Absorptionsnivå 6-10. Det som kännetecknar tung urininkontinens är att du läcker stora mängder urin. Likt medel inkontinens kan du uppleva att du inte här heller hinner till toalett i tid och du har väldigt liten eller ingen kontroll över blåsan. I vissa fall upplever man att man tömmer hela blåsan vid ett och samma tillfälle. Några kan också ha avföringsläckage. Har du tung urin -och avföringsinkontinens har du behov för produkter med hög absorptionskapacitet. Då är det produkter från nivå 6 - 10 vi rekommenderar. 

Vi uppmanar alltid till att söka sig till vården för att få en utredning kring hur stort läckaget är och orsaken till läckaget. Det är jättesvårt att uppskatta sitt läckage själv och vården har rutiner för hur en
 mätning görs under flera dagar. Det är viktigt att du utgår från mängden av ditt läckage för att sedan välja absorptionsnivå 0 - 10, höftmått mäts sedan och val av produkt kan sedan göras utifrån modell och typ av produkt som passar just dig. I nummersystemet ser du vilka olika typer av produkter som finns som motsvarar samma nivåer. Du visste väl att vården kan förskriva produkter som hjälpmedel för dina läckage, du behöver inte köpa produkterna likt andra produkter. 

Tänk på att du kan behöva olika typer av skydd under ett dygn. Kanske räcker det med ett mindre skydd i en lägre nivå dagtid och att du sedan har ett allt-i-ett skydd av byxmodell med högre absorptionskapacitet på natten, exempelvis en produkt i nivå 8. Och att ditt läckage kan se olika ut i perioder vilket påverkar val av produkter. Testa gärna vår Produktvägledare här som enkelt visar dig alternativa val av produkter. 

Se alla Attends produkter indelade i lätt, medel och tung inkontinens här.


Inlägget har inga kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

d