Attendsbloggen

I Attendsbloggen samlar vi artiklar och information om inkontinens, vad det innebär att ha ett urin- och/eller avföringsläckage, vad för hjälpmedel och inkontinensprodukter det finns för att underlätta i vardagen och hur Attends kan hjälpa dig att hitta produkter som passar just dig. Du kommer också kunna läsa om hur du kan träna upp dina bäckenbottenmuskler samt tips och råd om hur du tar kontakt med vården.

Urinläckage vanligt efter prostatabehandling. Hur vet man att man har inkontinens som man?

De allra flesta som har behandlats för prostatacancer får olika biverkningar. Precis som erektionsproblem är inkontinens en av de vanligaste. Urinläckage kan ha många olika orsaker. Många män upplever urinläckage under livets gång, men hur vet du att du är en av dom? Här följer några symptom för inkontinens hos män.

Det droppar efter toalettbesök

Urininkontinens förekommer i många nivåer, och minsta nivån av läckage för män är det vi kallar efterdropp just eftersom det ofta händer efter att man varit på toaletten. Det känns som att blåsan är tom men när man klätt på sig och gått iväg kommer de sista dropparna som ger obehag och blöta underkläder. 

Dessa produkter passar bra för män med efterdropp.

Läckage vid hosta, skratt och aktivitet

10 % av alla män upplever urinläckage när de hostar, skrattar och utför någon form av aktivitet där de anstränger sig. Detta kan vara biverkningar av just prostataoperation, men det kan också orsakas av stressinkontinens. Det betyder att musklerna inte är starka nog och läckage uppstår. Man kan uppleva förbättring och till och med bli helt frisk från sitt läckage om man stärker musklerna med hjälp av bäckenbottenövningar.

 Läs om bäckenbottenträning för män här.

Du klarar inte att hålla dig

Du känner att du måste gå på toaletten, men hinner inte fram i tid. Du läcker små till större skvättar, ofta större mängder. Detta sker oftast vid förstorad prostata eller efter prostataoperation och kallas för trängningsinkontinens. Trängningsinkontinens är vanligaste typen av urinläckage som förekommer efter prostataoperation och orsakas oftast av en konflikt i nervsignalerna mellan hjärna och urinblåsa. 

Läs mer om olika typer av inkontinens hos män här.

Läckage om natten

Många som har inkontinens, läcker om natten. Antingen märker man inte att man behöver gå på toaletten eller så hinner man inte förrens olyckan är framme. Hos endel sker detta ofta medans andra kanske bara råkar ut för det enskilda gånger.

Har du behov för skydd till sängen? Läs här.

Blåsan töms inte helt

Oavsett hur länge du är på toaletten känns det aldrig riktigt som att blåsan blir helt tom. Du kan uppleva att det fortfarande rinnner urin när du ändå anser att du borde ha tömt blåsan. Vissa måste kissa ofta, men får inte till det ändå. Detta kallas överrinningsinkontinens och det är vanligast bland diabetiker och de med reducerad nervfunktion. Det orsakas av svaga bäckenbottenmuskler.

Det finns hjälp!

Det finns hjälp att få om du misstänker att du har inkontinens. Första steget är att uppsöka vården för att utreda ditt läckage.  Du ska alltid söka vård vare sig du upplever små eller stora mängder läckage. Kontakta din vårdcentral så utreder de orsaken till din inkontinens och om du behöver någon form av ingrepp som operation eller om det finns andra behandlingsmetoder som kan förbättra din situation. Det finns också ett brett utbud av inkontinensprodukter som kan underlätta i din vardag och då kan vården förskriva detta hjälpmedel till dig. Inom respektive landsting eller kommun finns det ett tillgängligt sortiment från olika leverantörer beroende på vad kommunen/landstinget har valt att upphandla. Kontrollera med din vårdcentral med vad som finns tillgängligt i just ditt område.

Har du något tips och kanske något du vill dela med dig av? Lägg gärna en kommentar här under.
  
Inlägget har inga kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

d