Attendsbloggen

I Attendsbloggen samlar vi artiklar och information om inkontinens, vad det innebär att ha ett urin- och/eller avföringsläckage, vad för hjälpmedel och inkontinensprodukter det finns för att underlätta i vardagen och hur Attends kan hjälpa dig att hitta produkter som passar just dig. Du kommer också kunna läsa om hur du kan träna upp dina bäckenbottenmuskler samt tips och råd om hur du tar kontakt med vården.

Visste du detta om urinläckage?

Kan inkontinens drabba yngre människor? Och kan du använda menstruationsbindor för urin? Vart vänder man sig för hjälp? Läs mer om detta och mer du kanske inte visste om urinläckage. 

Kan drabba alla åldrar

Du tror kanske att inkontinens bara är något man drabbas av när man blir äldre? Det stämmer inte. Det stämmer däremot att risken för att få besvär av inkontinens ökar ju äldre man blir, eftersom vanligt förekommande åldringsbesvär som demens, prostataproblem och ett nedsatt allmäntillstånd är påverkande orsaker. Inkontinens kan drabba alla åldrar - från barn till vuxna, både tjejer och killar. Det kan vara av medicinsk orsak, olycksfall, diabetes, cancer eller av psykologiska grunder. Hos män är urinläckage också ofta relaterat till prostatabesvär, medans det för kvinnor ofta är i samband med graviditet, förlossning och övergångsålder.

Läs mer om olika typer och orsaker av inkontinens här: 
Kvinnor / Män


Du kan ha behov för flera olika typer av inkontinensskydd under ett dygn

Det är inte alltid urinläckage ter sig lika från dag till dag. Det kan påverkas av bland annat medicinering, aktivering, tid på dygnet och förändringar i hälsotillstånd. Det finns de som klarar sig bra med samma typ och fixering av inkontinensskydd för hela dygnet, medans det finns många som växlar och byter till olika val. Kanske behöver du extra skydd för natten, men klarar dig alldeles utmärkt med ett mindre skydd under dagen? Mediciner kan också påverka läckage en period. Kvinnor som har fött barn upplever ofta läckage vid aktivering som träning och hopp. Vad ditt läckage än beror på så ska du alltid söka hjälp för detta så du också får en utredning och bedömning av hur stort ditt läckage är. Det är inte lätt att uppskatta själv. Och att då avgöra vilket skydd som är bäst för just dig kan vara svårt att avgöra själv. Oftast väljer man en alldeles för stor produkt med för hög absorptionskapacitet för att man tror att man har ett större besvär än man egentligen har eller att man vill garantera sig att produkten inte ska läcka.  

Vilket inkontinensskydd du bör använda är alltså mycket individuellt. Här på hemsidan kan du beställa kostnadsfria prover för att testa vad som passar dig. Klicka på knappen "Gratis varuprov" på respektive produktsida. Kontakta vården för vidare utredning och utprovning.  

Menstruationsskydd är ej lämpligt att använda för urinläckage

Många kvinnor som är vana vid att redan i unga år börja använda vanliga menstruationsbindor och som senare kan få problem med inkontinens tar ofta till med dessa skydd när de börjar att läcka från urinblåsan. Menstruationsbindor är framtagna för att hantera blod vilket är en mer tjockare vätska än urin och därmed en annan typ av absorptionsteknologi som gör att den absorberar menstruation på bästa sätt. Det betyder att risken ökar att skyddet läcker urin som inte absorberas. 

TIPS! Har du menstruation och urinläckage samtidigt? Då är det bättre att använda ett inkontinensskydd. Blodet kommer inte att tränga ner i skyddet lika bra som urinen, men ett inkontinensskydd är bättre lämpad att använda till blod än ett menstruationsskydd är för urin.  


Bäckenbottenträning kan hjälpa mycket –
både för män och kvinnor

Hela 70%, både män och kvinnor, upplever att de blir bättre eller till och med helt fria från läckage efter träning av bäckenbottenmusklerna. Det är många, så varför inte testa och se om du är en av dessa? 

Det är viktigt att understryka att det tar tid till en märkbar förbättring, så tålamod krävs. Orsaker till inkontinens är olika så i vissa fall kanske inte träning hjälper alls. Du har också möjlighet att kontakta vården som kan hjälpa dig för tips och råd på hur du bör lägga upp din träning för att utföra övningarna rätt. 

TIPS! Glömmer du ofta att göra bäckenbottenövningarna, och behöver du kanske en extra påminnelse? Det finns flera appar som kan hjälpa dig med detta. Både hur du gör dina övningar och vad du ska tänka extra mycket på för att få ut så mycket som möjligt av din träning. Många av apparna är kostnadsfria och du hittar dem i din app-butik i mobilen eller på din surfplatta genom att söka på bl.a. «Pelvic Floor». 

Se bäckenbottenträning för män här
Se bäckenbottenträning för kvinnor här


Här hittar du också uroterapeut Katarina Gunséus artikel om vad du själv kan göra för att förebygga och lindra besvär med inkontinens.

Få dina inkontinensskydd förskrivna av vården

Det kan vara svårt att prata med någon. Det är dock viktigt att komma ihåg att vårdpersonal har lång erfarenhet och vana av inkontinens - för de är det inte konstigt eller pinsamt. Våga be om hjälp. 

Du kan välja att ta upp frågan med den person du känner dig tryggast med; t ex din husläkare, gynekolog eller distriktssköterska. Utredning görs och behandling fastställs. Både medicinering och operation kan vara en möjlig behandlingsform. Likaså är träning av bäckenbottenmusklerna en annan effektiv behandlingsmetod, speciellt för ansträngningsinkontinens. Vid konstaterande av inkontinensbesvär kan individuellt utprovade produkter förskrivas av t ex läkare, uroterapeut eller distriktssköterska.

Inom respektive landsting eller kommun finns det ett tillgängligt sortiment från olika leverantörer beroende på vad kommunen/landstinget har valt att upphandla. Kontrollera med vården med vad som finns tillgängligt i ditt område. 

Inlägget har inga kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

d