Myter och fakta

Vi har samlat ett antal vanligt förekommande myter och fakta om blåsan och dess funktion för att reda ut lite oklarheter och frågor som du kanske ställer dig kring detta ämne.

Det är viktigt att komma ihåg att unga människor, både kvinnor och män kan uppleva urinläckage av olika orsaker.

Fakta: Träning av blåsan kan hjälpa

Myth: bladder problems affect older people

Träning av blåsan kan hjälpa många med överaktiv blåsa. Det går ut på att du försöker att motstå att gå på toaletten och väntar till en bestämd tidpunkt. Gradvis kan du prova på att hålla dig lite längre för varje gång. En annan viktig träningsform är att träna upp bäckenbottenmusklerna. Det är en effektiv träning för att förebygga, minska och i många fall bota urinläckage. Ta kontakt med din distriktssköterska eller urolog för att komma igång ordentligt med din träning. Du hittar också tips och övningar här på vår hemsida.


Myt: Liten blåsa, stora problem

Myth: bladder training

Många som upplever läckage skyller på att de har en liten blåsa. Men detta är inte anledningen. För en frisk människa varierar blåsans kapacitet från en till två koppar med vätska. Orsaken till läckage kan vara alltifrån svaga bäckenbottenmuskler, biverkningar av medicinering, infektioner eller skada på nerver – en effektiv behandling kan minska läckaget.


Fakta: En hälsosam blåsa i en hälsosam kropp

Myth: small bladder

En hälsosam livsstil kan vara väldigt viktigt när det gäller att förebygga och minska problem med blåsan. I många fall kan man minska det vi kallar ansträngningsinkontinens, inkontinens som uppstår när man nyser, hostar och skrattar genom regelbunden aktivitet och att göra bäckenbottenövningar. Minskar man, eller i bästa fall slutar att röka, minskar man också den vanliga hostan som uppstår i samband med rökning, vilket då också har en effekt på urinläckagen.


Myt: Det är bra att dricka mindre vatten

Myth: healthy lifestyle

Att tacka nej till att fylla på sitt vattenglas kan nog hjälpa någon, men läkarna säger att en vanligt fungerande blåsa ska klara av att hantera ett normalt vätskeintag. Att dricka vatten är viktigt för kroppen. Du kan däremot börja med att minska intaget av koffienhaltiga drycker som Coca Cola, kaffe och te då det har en stor påverkan på blåsan. Njut då hellre av ett glas vatten.


Myt: Urinläckage hör åldern till

Myth: glass of water

Inkontinens är ett medicinsk tillstånd – inte en naturlig del av åldringsprocessen. Sök hjälp hos din distriktssköterska och läkare om du upplever urinläckage. Vilken behandlingsform som fungerar bäst är olika från person till person. Personer som söker hjälp har stor chans att bli bättre med minskade problem och en ökad livskvalitet. Attends produkter är utvecklade specifikt för urinläckage och de är godkända för att få förskrivet hos läkaren utan kostnad. Ta därför kontakt med din läkare för att få den hjälp som verkligen kan underlätta och förbättra din vardag, du är inte ensam om dessa problem.